Universitatea Spiru Haret, un imens centru de invatamant, stiinta si cultura, are scopul declarat de a-si pregati temeinic studentii, pentru ca nivelul cunostiintelor acumulate de acestia sa poata ajunge la cele mai inalte cote. In acest scop s-au facut si se fac in continuare eforturi deosebite in sensul asigurarii logisticii si conditiilor moderne de invatamant. Procesului de instruire in cadrul universitatii, a fost inca de la inceput sprijinit de cartile si publicatiile tiparite in tipografia proprie.

Complexul Tipografic dispune de utilaje si linii complete, ce pot tiparii alb-negru sau color folosind noile tehnologii digitale, tehnologii care nu mai folosesc cerneluri. Se folosesc pentru tiparire tonere, mult mai putin toxice, iar calitatea tiparului, inclusiv tiparul color este de calitate foarte buna. Tehnologiile actuale de tipar digital asigura o rapiditate sporita in trecerea de la tiparirea unei lucrari la alta, cat si de la un format la altul.

Pentru o linie de tiparit de acest gen este necesar doar CD-ul sau stikul cu cartea sau lucrarea de tiparit si in cateva minute se poate finaliza lucrarea. Astfel se reduc timpii si costurile sporite necesare pentru o serie de lucrari suplimentare cat si utilajele auxiliare necesare tehnologiilor clasice. Masinile digitale utilizeaza tonerul, iar sistemele de protectie asigura o protectie deosebita, o acuratete mare cat si un grad de poluare foarte redus. Asigura o protectie foarte buna a mediului. Un mare avantaj a tiparirii pe masini digitale este reducerea timpului de pregatire, cat si diversitatea de formate ce se pot utiliza in aceiasi lucrare. Se pot tiparii tiraje foarte mici , de cateva exemplare, costurile de tiparire fiind constante indiferent de tiraje.

Avand in vedere avantajele tiparului digital, in cadrul tipografiei s-au mai cumparat o masina de tiparit alb-negru, Cannon 8595, si o masina de tiparit color Versant 180, marindu-se astfel capacitatea de tiparire, si in special s-a marit posibilitatea tiparirii in timp foarte scurt a unor tiraje reduse necesare procesului de invatamant ( carti, lucrari stiintifice, note informative, referate etc.). Copiatorul Cannon 8595 poate face 85 copii / minut, la format A4, dar poate tiparii si formate A5, A3, sau A3+. Masina Versant 180 poate tiparii alb-negru si color formate si carti A5, A4, A3, pana la dimensiunea de 330*488 mm.

Costurile pe pagina de tipar in aceste cazuri sunt foarte avantajoase. In cadrul tipografiei mai lucreaza si alte utilaje cum ar fi masina de taiat cu trei cutite, masina de taiat cu program cu un cutit ( dimensiuni 1050*1015 ), masina de biguit si perforat tip timbru ( latimea max.50 cm. ), masina de celofanat, masina de capsat, masina de inpachetat cu banda. Toate aceste masini fac parte din procesul tehnologic pentru a finaliza lucrarile tiparite. Astfel masinile de brosat, de taiat cu un cutit sau cu trei cutite, se integreaza in procesul tehnologic normal de realizare si finalizare a cartilor si revistelor, iar masini precum cea de biguit, capsat sau celofanat ajuta in realizarea unor lucrari tipografice mai speciale, precum planse, calendare, pliante, carnete, flyere, etc.

Lucrarile din tipografie sunt executate cu multa grije si pricepere de colectivul de specialisti, care asigura tiparirea de buna calitate si la timp, cat si intretinerea si buna functionare a utilajelor. Intreg colectivul care lucreaza in tipografie, ingineri mecanici, ingineri electronisti, specialisti IT, maistri, tipografi, au in vedere evolutia continua a tehnicii tipografice si printr-o preocupare permanenta, invata si isi insusesc noile tehnologii tipografice.

Toate cartile, revistele, ziarele si publicatiile iesite de sub tipar, in cadrul complexului tipografic, se regasesc in librariile si bibliotecile Universitatii Spiru Haret, in librarii din Bucuresti si din tara, in biblioteci din diverse licee din Bucuresti, din tara si din strainatate. Edituri importante din tara, sau Republica Moldova solicita sa cumpere carti sau alte publicatii tiparite aici. De asemenea s-au tiparit si se tiparesc in continuare si carti pentru alte edituri.

DIRECTOR TIPOGRAFIE
ing. Constantin Savu

 



Va recomandam sa vizitati:       Universitatea Spiru Haret   TVH   7radio   Editura Romania de Maine   Tipografia Romania de Maine   Opinia Nationala   Centrul de foarmare profesionala   Centrul de Limbi Straine Gradinita prietenii mei



© 2018 - Fundatia Romania de Maine